Sunday, 18 July 2010

Construire perspectiva

Constructia unei perspective se poate face liber, dar exista si metode exacte de realizare a acesteia. Iata o metoda simpla si rapida ce utilizeaza planul aferent obiectului. Eu am ales un cub, dar puteti aplica aceasta metoda pentru orice obiect sau chiar ansamblu de obiecte.










Pasul 1: Pentru a incepe constructia perspectivei trebuie sa va alegeti directia de privire, daca aceasta nu este specificata.
Pasul 2: Trasati o linie paralela cu directia de privire, prin cel mai apropiat punct de privitor.
Pasul 3: Incadrati figura cu ajutorul echerului de 30 de grade, astfel incat varful sau sa fie pe linia trasata la pasul 2, si marcati locul.
Pasul 4: Din punctul obtinut anterior duceti linii in toate colturile patratului.
Pasul 5: Duceti o perpendiculara la linia ce uneste coltul patratului cel mai apropiat de privitor si punctul obtinut la pasul 3.
Pasul 6: Din punctul privitorului duceti paralele la muchiile patratului care sa intersecteze linia de la pasul 5. Aceste 2 intersectii definesc cele 2 puncte de fuga. Pentru ajutor puteti nota punctele obtinute la pasul 5.
Pasul 7: Acum ne putem ocupa de perspectiva in sine. Nu trebuie decat sa trasati o linie orizontala pe care apoi sa plasati punctele obtinute anterior. Pentru a mari perspectiva, trebuie sa mariti si scara planului. Prin punctul notat anterior cu 0 duceti o verticala cu inaltime obiectului ce vreti sa-l desenati.
Pasul 8: Uniti punctele de fuga cu extremitatile verticalei desenate anterior.

Pasul 9: Nu a mai ramas decat sa completati desenul ce celelalte muchii ale cubului.

Pentru perspective mai complicate se aplica aceeasi metoda, doar ca vor rezulta mai multe puncte. Metoda nu este deloc complicata si este chiar de folos cand vreti o perspectiva corecta.

In caz ca nu intelegeti ceva nu ezitati sa-mi lasati un comment.

4 comments:

  1. Multumesc !

    Chiar voi incerca sa construiesc o perspectiva !

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult! Mi-ai fost de mare ajutor

    ReplyDelete
  3. foarte de folos tutorialul! dar cat de inalt il duci ca sa stii sigur ca e cun si ca nu e altceva?

    ReplyDelete